Hernia
Wat is hernia bij honden?
Om te begrijpen wat hernia precies inhoudt, is een klein beetje anatomische kennis nodig. Het ruggenmerg is als het ware een grote kabel van zenuwen die door de wervelkolom loopt. De wervelkolom bestaat uit een groot aantal wervels en beschermt het ruggenmerg. Deze wervels zijn van elkaar gescheiden door de tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven bestaan uit een stevige bindweefselschijf met een gel-achtige kern.
Wanneer een hond een hernia heeft, scheurt het bindweefsel van de tussenwervelschijf en komt de gel-achtige kern vrij. Deze drukt vervolgens op het ruggenmerg of de zenuw, wat pijnklachten veroorzaakt. Hernia’s komen bij honden het meeste voor in de nek, op de overgang van de borstwervels naar de lage ruggenwervels en op de overgang van de lage ruggenwervels naar het heiligbeen.
Wat zijn de symptomen van hernia bij honden?
Wanneer uw hond een hernia heeft, is dit over het algemeen goed waar te nemen. Enkele symptomen die duiden op een reuma zijn erge rug- of nekpijn, het niet meer overeind kunnen komen, zwalken met de (achter)poten en in sommige gevallen geheel of gedeeltelijke verlammingsverschijnselen.
De klachten van een hond met een hernia worden voornamelijk bepaald door de plaats waarop de gel-achtige massa op de zenuw of wervelkolom drukt en in welke mate. De zenuwbaan bevindt zich in het ruggenmerg en loopt vanuit de hersenen helemaal door tot aan de staart. Via de zenuwbaan in het ruggenmerg wordt alle informatie aan de hersenen doorgegeven. Als de zenuwbaan bij de nek bekneld raakt, kan dit tot volledige verlamming of uitval van spieren leiden. Als de zenuwbaan aan het einde van het ruggenmerg bekneld raakt, kan het zijn dat één achterpoot minder functioneert of verlamd raakt.
Uitval van spieren is één van de meest heftige symptomen van een hernia bij een hond. Het kan ook zijn dat het bindweefsel minder is beschadigd, waardoor de gel-achtige massa minder op de zenuw drukt. De intensiteit van de pijn wordt bepaald door de intensiteit van de druk op de zenuw.
Hoe gaat de behandeling van hernia bij honden in zijn werk?
Als u vermoedt dat uw hond een hernia heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts stelt de diagnose vaak aan de hand van röntgenfoto’s of een CT-scan. Vervolgens kan er een aantal behandelmethoden worden voorgeschreven. Rust kan een van die behandelmethoden zijn. Dit wordt vaak voorgeschreven in combinatie met corticosteroïden of pijnstillers. Ook kan een dierenarts alleen corticosteroïden of pijnstillers voorschrijven. Dit is afhankelijk van de ernst van de hernia en dus van de intensiteit en de plaats waarop de gel-achtige massa van de tussenwervel op het ruggenmerg drukt. Bij ernstige verlammingsverschijnselen is een medische ingreep absoluut noodzakelijk. Het is daarom zeer belangrijk om bij uitvalsverschijnselen de eerste 48 uur regelmatig op controle te komen bij de dierenarts. De chirurgie van een hernia is zeer specialistisch dus in de meeste gevallen zult u doorgestuurd worden door uw dierenarts.
Hondenkussen bij hernia?
Wanneer uw hond een hernia heeft, kan hij erg veel moeite hebben om op te staan uit zijn kussen of mand. Een orthopedisch hondenkussen kan uitkomst bieden. Het MediDog orthopedisch hondenkussen bestaat uit een dubbele laag hoogwaardige koud- en traagschuim die de hond optimale ondersteuning biedt tijdens de rust. Door het lichaamsgewicht in combinatie met de lichaamswarmte zakt de hond licht weg in de traagschuim toplaag. Drukpunten worden weggenomen wat resulteert in een orthopedisch correcte uitlijning van de wervelkolom en optimale ondersteuning aan de gewrichten van de hond. Gewrichten zijn minder stijf na een periode van rust wat het opstaan uit het kussen gemakkelijker maakt. De orthopedische hondenkussens worden aanbevolen door dierenartsen, kennen een hoog ligcomfort en hebben een zeer lange levensduur.