Berner Sennenhond
Het karakter van een Berner Sennenhond
De Berner Sennenhond is een grote, vriendelijke hond die hecht is aan zijn baas(jes). Hij is vrij rustig maar vrolijk, vriendelijk en sociaal. De Berner Sennenhond past zich gemakkelijk aan, wat als risico heeft dat hij bij te weinig beweging sloom wordt. Wanneer u overweegt een Berner Sennenhond aan te schaffen is het belangrijk om uzelf de vraag te stellen of u de hond voldoende beweging kunt bieden. Verder leert de Berner Sennenhond snel en is bij goede opvoeding gehoorzaam. Hij is waaks maar blaft alleen als dat echt nodig is. Ook kan de Berner Sennenhond goed alleen blijven mits dit vanaf jongs af aan aangeleerd wordt.
Naar vreemden is de Berner Sennenhond wat terughoudend. Hij is over het algemeen erg vriendelijk voor kinderen en kan veel hebben. Echter, laat kinderen en hond nooit alleen. Dit omdat kinderen vanuit hun speelsheid erg onvoorspelbaar kunnen zijn waardoor de hond schrikt en impulsief kan reageren.
Voor welke aandoeningen heeft een Berner Sennenhond aanleg?
De Berner Sennenhond is gevoelig voor gewrichtsaandoeningen. Deze gewrichtsaandoeningen veroorzaken pijn en problemen tijdens het bewegen. Ongeveer 25% van de Berner Sennenhonden krijgt te maken met aandoeningen aan de gewrichten zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie. Een andere veelvoorkomende gewrichtsafwijking bij de Berner Sennenhond is osteochondrose. Hierbij laten stukjes kraakbeen los in het schoudergewricht. Deze gewrichtsaandoeningen zijn deels erfelijk en deels te wijten aan voeding en belasting van de gewrichten. Het is belangrijk om een Berner Sennenhond pup die nog niet uitgegroeid is niet te wild te laten spelen, achter ballen aan te laten rennen of andere belastende activiteiten te laten ondernemen. Daarnaast is goede kwaliteit voeding belangrijk zodat botten en spieren goed worden opgebouwd.
Ouderdom bij de Berner Sennenhond
Bij meer dan 90% van de honden ouder dan 5 jaar komt in meer of mindere mate artrose (osteoarthritis) voor. Dit is een chronische aandoening die de flexibiliteit van het gewricht vermindert. Een aangetast gewricht is minder beweeglijk en doet pijn. Deze ziekte kan ieder gewricht in het lichaam van de hond aantasten. De meest getroffen gewrichten zijn de knie, elleboog, pols, ruggenwervels en de heup. Artrose kan zich in verschillende symptomen uiten:
1. Chronische pijn
2. Stijfheid
3. Kreupelheid
4. Moeite met opstaan en rennen
5. Niet meer kunnen springen
6. Pijn bij het aanraken van gewrichten
7. Vermindering van spiermassa
Artrose is helaas niet te genezen maar door goede medicatie en behandeling is gewrichtsontsteking wel te remmen. Om te beginnen is goede voeding zeer belangrijk. Vraag uw dierenarts naar voeding die specifiek voor uw oude(re) hond geschikt is. Daarnaast kan een orthopedisch hondenkussen uitkomst bieden. De orthopedische hondenkussens van het merk MediDog bestaan uit een dubbele laag hoogwaardige koud- en traagschuim die de Berner Sennenhond optimale ondersteuning biedt tijdens de rust. Door het lichaamsgewicht in combinatie met de lichaamswarmte zakt de hond licht weg in de traagschuim toplaag. Drukpunten worden weggenomen wat resulteert in een orthopedisch correcte uitlijning van de wervelkolom en optimale ondersteuning aan de gewrichten van de Berner Sennenhond. De orthopedische hondenkussens van MediDog worden aanbevolen door dierenartsen, bieden uw hond een hoog ligcomfort en kennen een zeer lange levensduur.